Image

De vakjury van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen

7 augustus 2018

Het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen staat bekend om haar spectaculaire vuurwerkshows met hoog entertainmentgehalte. Dit is uiteraard te danken aan de geselecteerde landen die alles uit de kast halen om de prestigieuze prijs van ‘Mooiste Landenvuurwerk’ binnen te halen. Jaarlijks beoordeelt onze kundige vakjury de vuurwerkshows. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?

De vuurwerkshows worden beoordeeld door een vakkundige jury die verschillende elementen en componenten bekijkt en hiervoor punten toekent. Veel punten worden gescoord door landen die een goede opeenvolging van vuurwerk laten zien zonder storende onderbrekingen en moet er een juiste opbouw zitten in de vuurwerkshow. Daarnaast is diversiteit in kleur en vorm erg belangrijk en moet er uiteraard een aanzienlijke mate van originaliteit zijn. Alle vuurwerkshows beschikken over hetzelfde budget. Tijdens een vuurwerkshow mogen maximaal 1.100 eenheden worden afgestoken en de show duurt minimaal 13 en maximaal 15 minuten.

Vorig jaar heeft jurylid Willem van Wetering na ruim dertig jaar afscheid genomen als voorzitter van de jury. Dit jaar neemt jurylid Michael van der Laarse het voorzitterschap over: ‘Ik voel me bevoorrecht dat ik het voorzitterschap mag overnemen van de ervaren Willem van Wetering. Zelf zit ik al een aantal jaar in de jury van het festival en heb ik daarnaast twintig jaar ervaring in de vuurwerkscene. Het Internationaal Vuurwerkfestival in Scheveningen staat wereldwijd goed op de kaart. De afgelopen jaren merk je dat de strijd tussen de deelnemende landen steeds hoger oploopt. Dit zien we ook aan het aantal aanmeldingen van vuurwerkorganisaties over heel de wereld die de stichting ontvangt. Ik kan niet wachten om weer naar Scheveningen te komen en de spectaculaire vuurwerk uitvoeringen te beoordelen van de acht landenteams.’